Armoede-project
Maak armoede bespreekbaar
Aan de hand van 7 jeugdboeken neem je jouw klas mee langs verschillende vormen van armoede. In het project staat het boek Adres onbekend van Susin Nielsen centraal, dat voorgelezen wordt in de klas.
Het project Armoede bestaat uit 8 lessen en kan naar behoefte uitgebreid worden met lessen leesbegrip over Adres onbekend. Hiervoor zijn ideeën toegevoegd in de lesbrief. Tijdens de eerste les introduceert u 6 andere boeken die een aspect van armoede behandelen. De leerlingen 'adopteren' in groepjes een boek (op basis van hun leeservaring en leesniveau) en maken opdrachten.
Tussendoor zijn er klassikale lessen. Aan het eind van het project komt alles samen in een presentatie aan de andere leerlingen.
Wat levert het project armoede op?
Door het project ervaren leerlingen wat het betekent om arm te zijn. De leerlingen gaan op onderzoek en leven zich in in de personages van de boeken. Door het maken van opdrachten en het geven van een presentatie, maken leerlingen zich het onderwerp 'meer eigen' dan bij een klassikale les.
Door te praten met elkaar over 'wat armoede nou is' en elkaar aan te vullen, ontstaat er naast kennis ook empathie. Het lezen van boeken wordt betekenisvol door de combinatie van leren, lezen, praten en samenwerken!
Doelen
-
Je maakt armoede bespreekbaar in je klas, leerlingen krijgen meer empathie, begrip en respect voor elkaar
-
Klassikaal werk je aan leesbegrip, leesplezier, presenteren en samenwerken
-
Leerlingen leren over solidariteit (burgerschap) en mensbeeld en identiteit (mens & maatschappij)
De jeugdboeken voor het lespakket
Aan de hand van onderstaande jeugdboeken neem je de kinderen mee langs verschillende soorten armoede.
-
Susin Nielsen
-
Bette Westera
-
Louise Spilsbury
-
Thijmen Gijsbertsen
-
Pieter Koolwijk
-
Katherine Applegate
Bestellen
Bestel het Armoede lespakket
Leen de Armoede leskist*
Reacties op project Armoede
Ik kan niet wachten om het boek Adres Onbekend te lezen
— Leerling groep 8, Rijswijk
In de leskist vind je de waarheid over armoede. In het boek staan verhalen over armoede, en je komt ook meer te weten door het doen van opdrachten zoals actieposters maken en vloggen.
— Eline, educatiemedewerker de Bibliotheek aan de Vliet
Ons streven is dat alle kinderen in Rijswijk goede kansen krijgen. Dat geldt zeker voor onderwijs. Goed kunnen lezen, schrijven en rekenen komt jongeren ook op latere leeftijd ten goede. Maar het geldt ook voor andere dingen. Door armoede kunnen sommige kinderen niet aan activiteiten deelnemen die geld kosten. Dat willen we graag voorkomen. We moeten als college de aandacht vasthouden voor dit onderwerp’
— Wethouder Johanna Besteman, Rijswijk.
De kist zit vol met boeken die de kinderen bekend moeten maken met armoede. De meeste kinderen die in armoede leven, schamen zich daarvoor. Dat moet niet nodig zijn. Wij willen dat het bespreekbaar wordt. En daar geeft deze leeskist een goede aanzet toe. We zijn trots dat wij als eerste deze kist mogen lenen
— Wilma, leerkracht Rijswijk
De Rabobank is een coöperatieve bank en wij zijn blij dat we dit project mede mogelijk gemaakt hebben. Wij zien onze bijdrage als een coöperatief dividend. Een deel van de winst die de Rabobank maakt, wordt weer aangewend in maatschappelijke projecten. En daar is de Leskist een schoolvoorbeeld van.
— Rabobank Rijswijk
Samenwerking
Dit project is tot stand gekomen op initiatief van Alivio Advies en met behulp van een subsidie van Rabobank Ledenraad regio Den Haag. Het project is gemaakt door de Bibliotheek aan de Vliet.