Boekentips Surinaams Filmfestival
Op zaterdag 16 september 2023 organiseert de Rijswijkse Schouwburg het Surinaamse Filmfestival. Samen met diverse partners uit Rijswijk wordt er stilgestaan bij het herdenkingsjaar van het slavernijverleden en wordt er ruimte geboden om het Suriname van het verleden, nu en de toekomst te presenteren. Als partner van dit festival delen wij graag wat mooie en interessante boekentips over Suriname uit onze collectie.
Tips voor volwassenen:
Papieren paradijs - Marlies Medema
Het waargebeurde verhaal van een domineesvrouw die niet naar Suriname wil emigreren, maar toch door de ambities van haar man, dominee Arend van den Brandhof, in 1845 de oceaan over wordt gedreven. Arend gelooft dat het leven in Suriname beter is dan in Nederland, dat op dat moment zo goed als failliet is. In Suriname wil hij een plantage stichten, waar boeren op een eerlijke manier producten kunnen verbouwen voor de rest van de bevolking.
Anna houdt van hun leven in Nederland en wil niet weg. Maar na jaren van voorbereiding en echtelijke ruzies is de emigratie uiteindelijk toch een feit. Wanneer Anna en Arend met hun gezin en een paar honderd boeren in Suriname aankomen, wacht hun een grote teleurstelling. Het land van belofte blijkt een onherbergzame jungle. Hoe moet Anna hier een goed leven opbouwen voor haar gezin en zichzelf?
Bekijk hier het boek 'Papieren paradijs'
Jaguarman - Raoul de Jong
Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.
De geschiedenis van deze voormalig Nederlandse kolonie is er een van duisternis en slavernij, maar wie goed zoekt vindt ook veel hoop en levenskracht. Raoul zelf is het levende bewijs: zijn voorouders hebben op de een of andere manier overleefd. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land, en beseft hij hoeveel ieder mens daarvan kan leren. Met Jaguarman, geschreven als een avonturenroman, brengt Raoul de Jong een prachtige eerbetoon aan het land van zijn vader.
Bekijk hier het boek 'Jaguarman'
De smeekbede - Lianne Damen
Indringende debuutroman over slavernij in Suriname 'Mijn meester, ach neemt mijn bede aan,' schrijft een vrijgemaakte zwarte vrouw, Dédé, in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester in Holland. Deze brief, die nooit op zijn bestemming aankwam en pas in 1980 in de National Archives in Londen werd teruggevonden, ligt aan de basis van een bijzonder verhaal. Voor de roman De smeekbede deed Lianne Damen diepgravend historisch onderzoek om te achterhalen waarom deze oude vrouw zich met een roep om hulp uitgerekend wendt tot de man die haar jarenlang in eigendom had. Damen ontrafelt het leven van de vrouw en legt het schrijnende contrast bloot tussen het leven van een in slavernij geboren zwarte vrouw en dat van haar meester, een Utrechtse jurist die zijn gezin achterliet om in Suriname fortuin te maken. De smeekbede is een met veel verbeeldingskracht geschreven, aangrijpende historische roman.
Bekijk hier het boek 'De smeekbede'
Het verbrande huis - Bodil de la Parra
Sinds haar vroegste jeugd bezoekt Bodil de la Parra elke zomer Paramaribo, de stad waar haar vader opgroeide. Ze verblijft dan in het huis aan de Zwartenhovenbrugstraat, waar ze onder de hoede wordt genomen door de ongetrouwde tantes Gus en Pop, en haar norse grootvader R.L.
Aan het eind van de zomer keert ze terug naar Amsterdam, waar de tijden in een razend tempo veranderen. Ruim veertig jaar na haar eerste bezoek brandt het huis af, en blijft er niets anders over dan de verhalen die zich er hebben afgespeeld.
Bekijk hier het boek van 'Het verbrande huis'
SuriMAM cooking - Moreen Waal
In dit kookboek van de zusjes Moreen, Aretha en Martha Waal staan verse groenten, vruchten en kruiden uit de Surinaamse keuken centraal. De dames zijn opgegroeid met respect voor moeder natuur en hebben van hun moeder leren koken met verse groenten, vruchten en kruiden die de Surinaamse natuur geeft. Niet alleen staat dit boek boordevol recepten waarin deze drie ‘gifts of nature‘ worden gebruikt, maar je leest ook over de herkomst, de voedingswaarde en wat je er precies allemaal mee kunt doen.
Bekijk hier het kookboek 'Surimam'
E-book: Boeroes – Karin Sitalsing
Op 20 juni 1845 kwamen zo’n vijftig arme Nederlandse boerengezinnen aan in Suriname. Vruchtbare grond, ruimte, woningen, vee: alles zouden deze kolonisten krijgen. Maar toen ze aankwamen op de verlaten plantage Voorzorg aan de rivier de Saramacca was er niets, behalve moeras, muggen en allesverzengende hitte. Binnen een halfjaar was de helft van de immigranten overleden. De 167 overlevenden trokken naar Paramaribo en omgeving. In de loop der generaties zijn de Nederlanders van toen Surinamers geworden, en een deel van hen is teruggekeerd naar Nederland, onder wie de moeder van Karin Sitalsing. De schrijfster gaat op zoek naar het verhaal van haar voorouders, ‘witte Surinamers’ die bekendstaan als ‘Boeroes’. Haar familiegeschiedenis is er één van een weinig bekende bevolkingsgroep die zich overal weet aan te passen, maar daardoor misschien wel nergens helemaal thuis is.
Bekijk hier het e-book 'Boeroes'
Luisterboek: Wij slaven van Suriname - Anton de Kom
Wij slaven van Suriname van Anton de Kom is zowel een literair meesterwerk, persoonlijke en algemene geschiedschrijving als een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden. De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid. 157 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij en 86 jaar na publicatie heeft het boek, en zijn boodschap, niets aan zeggingskracht ingeboet. Deze nieuwe editie bevat nieuwe inleidingen van Mitchell Esajas, Tessa Leuwsha en Duco van Oostrum’.
Luister hier 'Wij slaven van Suriname'
Tips voor kinderen & jeugd:
Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle - Simon van der Geest
Eva zit in groep acht en moet voor biologie een werkstuk maken over iets waar ze meer over wil weten. Als onderwerp kiest ze ‘biologische vaders’, want van haar eigen biologische vader weet ze helemaal niets. Haar moeder, de beroemde zangeres Silla Locks, laat bijna niets over hem los. Van wie heeft ze toch haar donkere vel en haar elfde teen?
Hoe meer Eva zich in het onderwerp vastbijt, hoe zekerder ze weet dat ze haar vader wil zien. Ook als ze ontdekt dat hij waarschijnlijk in Suriname woont. Ze besluit stiekem de hulp in te schakelen van het realityprogramma ‘Verloren Tijd’. Misschien kunnen zij haar vader helpen opsporen. Maar vanaf dat moment is er ook geen weg meer terug. Vanaf ca. 10 jaar.
Bekijk hier het boek van 'Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle'
Luisterboek: Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver
Doni woont met zijn familie en vrienden in het regenwoud. Op een kwade dag wordt hij ontvoerd door krijgers van een andere stam en verkocht aan de Nederlanders in Suriname. Hij wil het allerliefst weer terug naar zijn familie. Gelukkig heeft hij een magische blauwe vogelveer, die hem kan helpen ontsnappen.Dit boek is een zeer toegankelijk én treffend boek over een jongen die in één dag zijn thuis en familie kwijtraakt. Door een geheim van de medicijnman in zijn dorp lukt het Doni te ontsnappen van de plantage waar hij gedwongen werkt. Het boek vormt een goede aanvulling op geschiedenislessen over het Nederlandse slavernijverleden. Omdat je de gebeurtenissen meemaakt vanuit het perspectief van een 11-jarige jongen, hebben ze een grote impact. Vanaf ca. 10 jaar.
Luister hier 'Doni en de kracht van de blauwe veer'
Geheimen van het tuinhuis - Rihana Jamaludin
De zestienjarige Alexandra Belgrave groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in slavernij is haar familie door hun witte voorouder bespaard gebleven, maar toch is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Als meisje zal ze nooit kunnen studeren, hoe intelligent ze ook is. Tijdens de vakantie die ze samen met haar beste vriendin Jo op plantage Het Schoone Land doorbrengt, ontmoet ze Ernst Martzil, die in het geheim een machine aan het bouwen is. Hij zit niet direct te springen om een meisje dat hem daarmee wil helpen, maar dan merkt hij hoe slim en vindingrijk Alex is. Zouden Ernst en Alex met de nieuwe uitvinding hun eigen toekomst kunnen veranderen? Vanaf 15+ jaar, young adult.
Bekijk hier het boek van 'Geheimen van het tuinhuis'
A is van Anansi - Rita Stüger
Maak kennis met alledaagse Surinaamse woorden, van a (Anansi) tot z (van Zanderij). Schrijfster Rita Stüger introduceerde het boek op haar eigen unieke manier: "A is van Anansi , met altijd een slim idee. B is van Brasa, daar begroet ik oma mee. Op dit ritme dans je vrolijk verder door het alfabet, waarbij je steeds een nieuw Surinaams woord prachtig uitgebeeld en ritmisch aangeleerd krijgt. Taal en beeld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op iedere pagina is er tekst met een bijbehorende afbeelding over een Surinaamse belevenis. De illustrator is Amber Rowntree. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar.
Bekijk hier het boek van 'A is van Anansi'
In het vervloekte hart - Rima Orie
Orie is een Nederlandse auteur van Surinaamse komaf; haar ouders zijn geboren in Suriname. ‘In het vervloekte hart’ is haar tweede boek en is een horror fantasy met elementen uit koloniaal Suriname.
De 18-jarige Priya is een bloedkind. Omdat ze tijdens de bloedmaan is geboren, bezit ze bijzondere krachten waardoor ze als een monster wordt gezien. Haar leven komt in gevaar als anderen Priya’s geheim ontdekken. Op wonderbaarlijke wijze weet ze na een proef een studieplek te bemachtigen aan het militaire fort. Daar worden haar krachten meer als zegen dan als een vloek gezien en kan ze een rol van betekenis spelen in de oorlog tegen de kolonisten. In het fort vallen de verschillen tussen de volkeren voor een groot deel weg en met die eendracht lijkt Orie een spiegel te willen voorhouden. Vanaf 15+ jaar, young adult.
Leuke tip: 23 september 2023 is er een Meet & Greet met Rima in Bibliotheek aan de Vliet in Voorburg!
Klik hier voor meer informatie en meld je meteen aan!
Bekijk hier het boek van 'In het vervloekte hart'