Aanraders voor de Maand van de Filosofie
April is de Maand van de Filosofie en speciaal hiervoor hebben we een diverse lijst met aanraders gemaakt. Of je nu al diep in de stof zit, of juist meer wilt leren, hier staat sowieso een tip bij voor jou!
Denkers en dwalers van Erno Eskens
In Denkers en dwalers beschrijft Erno Eskens de geschiedenis van de filosofie in de Lage Landen. Hij haalt briljante geesten naar voren, maar heeft ook oog voor klungelaars, dwaallichten en foute denkers. Want ook zij spelen een rol in de ontwikkeling van het denken en in onze geschiedenis. Daarnaast is er ook aandacht voor vroeger onderdrukte denkers. Vrouwelijke filosofen, autodidacten, literaire denkers en denkers uit de voormalige koloniën krijgen eindelijk een plaats op het podium van de geschiedschrijving. Een boek vol anekdotes, baanbrekende gedachtes, knotsgekke ideeën en vrolijke waarheden dat elke filosofieliefhebber graag aan de boekenkast toevoegt.
Wabi sabi
Japanners zijn al eeuwen bekend met de filosofie van wabi sabi, dat zoiets betekent als: niets of niemand is volmaakt, voltooid of eeuwig. Je bereikt pas geluk door zaken te aanvaarden zoals ze zijn – bijvoorbeeld door je verbonden te voelen met de natuur, of een gevoel van rust te ervaren dat je overkomt bij een mooie zonsondergang aan zee.
Dit boek bestaat uit prachtige verhalen, bijvoorbeeld over de monnik in een Japans zenklooster die altijd een blaadje liet liggen als hij het pad in de tuin schoonveegde, een manier om te tonen dat het Japanse schoonheidsideaal niet gebaseerd is op perfectie. Of over kintsugi, een Japanse kunstvorm waarbij gebroken keramiek wordt gerepareerd met goud- of zilverkleurige lak, zodat de barsten net extra opvallen. Maar wabi sabi kun je ook gebruiken als filosofie voor het dagelijks leven. Wabi sabi is daarmee een troostrijk boek en een ode aan het onvolmaakte.
De reis van Grote Panda & Kleine Draak
Twee vrienden, Grote Panda en Kleine Draak, reizen samen door de seizoenen van het jaar. Op hun weg zijn ze vaak verdwaald, en hoewel ze niet weten waar ze zijn, ontdekken ze veel mooie bezienswaardigheden die ze nooit zouden hebben gevonden als ze de juiste weg hadden gevolgd. Samen onderzoeken ze de gedachten en emoties, ontberingen en geluk die ons allemaal verbinden. In de natuur leren ze hoe ze in het moment moeten leven, hoe ze vrede kunnen hebben met onzekerheid en hoe ze de kracht kunnen vinden om samen de obstakels van het leven te overwinnen.
Schrijver en kunstenaar James Norbury illustreerde de avonturen van Grote Panda & Kleine Draak, geïnspireerd door boeddhistische filosofie en spiritualiteit, om de ideeën te delen die hem door zijn moeilijkste tijden hebben geholpen, om hopelijk ook anderen te helpen.
De Filosofes van Rebecca Buxton
Als je vraagt aan mensen over filosofen volgen meestal namen als Plato, Socrates, soms Descartes of Aristoteles. De denkers die genoemd worden hebben een ding gemeen: het zijn vrijwel altijd alleen maar mannen. En dat moet anders! Natuurlijk zijn er zowel vroeger als ook nu vrouwelijke denkers met baanbrekende, originele ideeën. Briljante geesten, die net zo zeer, of misschien nog wel meer dan hun mannelijke collega’s een podium verdienen.
Rebecca Buxton en Lisa Whiting besloten een canon van vrouwelijke denkers samen te stellen. Ze vroegen twintig vrouwelijke denkers om elk een hoofdstuk te wijden aan leven en werk van een filosofe. Van Diotima en Ban Zhao tot Mary Wollstonecraft en Sophie Bosede Oluwole, De filosofes biedt een overzicht van denkers die tot nog toe veel te weinig aandacht kregen. De filosofes is een hoognodige ode aan alle vrouwelijke denkers van toen en nu.
Een nieuwe aarde van Eckhart Tolle
Hoe komt het dat de wereld zo in crisis is geraakt? Tolle wijt dit met name aan ons ego-denken: het ego heeft een natuurlijke behoefte aan macht, tegenstand en vijanden. Dit heeft ons gebracht waar we nu zijn: een tijd vol wereldwijde crises op het gebied van welzijn en gezondheid waar geen einde aan lijkt te komen.
Maar Tolle heeft ook goed nieuws: als we ons ego durven loslaten en collectief de sprong wagen naar een ander en zuiver bewustzijn, transformeren we naar een nieuwe samenleving waarin geluk de boventoon voert. Lees (wellicht opnieuw) in Een nieuwe aarde hoe we deze verschuiving in onszelf kunnen versnellen. Gebaseerd op de inzichten uit zijn wereldwijde bestseller De kracht van het NU, wijst Eckhart ons de weg naar het nieuwe spirituele tijdperk.
De troost van de filosofie van Alain de Botton
We hebben ook nog een paar pareltjes die op de online bibliotheek staan.
Alain de Botton laat 6 grote denkers aan het woord over alledaagse problemen. Ontdek wat o.a. Socrates, Seneca en Nietzsche te zeggen hebben over: geldgebrek, liefdesverdriet, stress en faalangst.
Kan Socrates ons helpen bij impopulariteit? Of zou Epicurus ons bij geldgebrek en Seneca ons bij frustraties terzijde kunnen staan? ‘De troost van de filosofie’ van Alain de Botton levert het overtuigende bewijs dat de grote filosofen beslist niet alleen theoretisch toepasbaar zijn. Een gebroken hart kan geheeld worden met de filosofie van Schopenhauer en moeilijkheden in het menselijk bestaan zijn weliswaar vervelend maar ook een absolute noodzaak, aldus sprak Nietzsche.
'Kan lego denken?' van Tjeerd van de Laar
Tjeerd van de Laar biedt met ‘Kan lego denken?’ een vermakelijke introductie tot de filosofische denkwijze. Onder ogenschijnlijk triviale vragen als ‘Kan lego wel of niet denken?’ liggen diepe gronden verborgen. In dit met humor en vaart geschreven boek leren we over de vrije wil, de grenzen van onze kennis en het eten van dieren.
Filosofie blijkt niet iets voor oude mensen met baarden, maar een middel dat ieder gesprek kan veranderen in het leukste gesprek ooit.
Hoe overleef ik de moderne wereld van Alain de Botton
‘Hoe overleef ik de moderne wereld” van Alain de Botton & The School of Life is de ultieme gids voor het navigeren door onze ongewone tijden. Het boek behandelt onze relatie met de nieuwsmedia, onze ideeën over liefde en seks, onze veronderstellingen over geld en onze carrières, onze houding ten opzichte van dieren en de natuur, onze bewondering voor wetenschap en technologie, ons geloof in individualisme en onze verhouding tot rust en eenzaamheid.
Het boek kan je helpen om een kalmere, authentiekere, soms luchtigere relatie aan te gaan met de dwaasheden en obsessies van onze tijd.
De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy
Naast tips voor volwassenen, hebben we ook nog twee prachtige tips voor de jeugd!
‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden.
Een prachtig boek voor zowel jong als oud.
De Filotective
Filosofen zijn van die hele slimme mensen, toch? Wijze dames en heren die de hele dag nadenken en weten hoe het leven in elkaar zit. Zeker, maar filosofen kunnen ook best grappige dingen doen, ruzie maken, smoorverliefd worden en supereigenwijs zijn. In dit boek ga jij op reis door de wereld van de filosofie. Je komt de grappiste en gekste verhalen tegen. Maar je moet wel een beetje opletten, want niet alles wat je leest is waar. Kun jij de waarheid van de leugens onderscheiden? Gebruik je verstand en denk goed na, als een échte filotective!