Groene leestips

Gepubliceerd op: 19 april 2023 10:00

De lente is weer begonnen en we zien buiten het zonnetje steeds vaker schijnen. Dat betekent ook dat alles in de natuur weer lekker in de bloei komt! Hoog tijd voor wat leuke groene boekentips! Perfect voor de Maand van het Natuurboek. Welk boek ga jij als eerste lezen?

De mierenmaatschappij van Susanne Foitzik

Ontdek in dit boek de bijzondere aspecten van mieren aan de hand van intrigerende en vaak humoristische verhalen. Ze zijn fascinerend, ze zijn overal, en gedragen zich soms net zoals wij. Mieren bekleden verschillende beroepen, ze cultiveren tuinen, houden bladluizen als vee en beschermen ze tegen roofdieren. Koninginnen regeren, oorlogen woeden en slavernij is er aan de orde van de dag; het mierenrijk is een onverbiddelijke maatschappij in het klein.Op wetenschappelijke én wetenswaardige wijze vertellen Foitzik en Fritsche de waanzinnige prestaties van een beestje dat tot wel honderd keer zijn eigen gewicht kan dragen. Een insectenboek met prachtige illustraties en krachtige boodschappen, die ons regelmatig een spiegel voorhouden.

Bekijk hier het boek 'De mierenmaatschappij'

Een leven op onze planeet van David Attenborough

Het boek naar de documentaire: A Life On Our Planet van Sir David Attenborough. In dit nieuwe autobiografische boek van Sir David Attenborough (Life, Planet Earth, Blue Planet) neemt de filmmaker je mee in zijn wereld – en de planeet van ons allemaal. Voor het eerst beschrijft hij op geheel eigen wijze de belangrijkste momenten in zijn leven als bioloog. Hoe hij oog in oog stond met wilde dieren en zijn leven wijdde aan het vastleggen van de natuur in al haar schoonheid en diversiteit. Ook vertelt Attenborough over de verwoestende veranderingen die hij in al zijn jaren met eigen ogen heeft gezien. Een actueel boek met dringende, maar hoopvolle boodschappen voor de toekomst. Kijk door de ogen van de man die de natuur een stem gaf.

Bekijk hier het boek 'Een leven op onze planeet'

Dagboek van een natuurjongen door Dara McAnulty

In zijn Dagboek van een natuurjongen houdt de vijftienjarige Dara McAnulty bij hoe zijn wereld verandert, van voorjaar naar zomer, van herfst naar winter, thuis, op school, buiten in de natuur en in zijn hoofd. Beeldend, ongepolijst, levendig en prachtig geschreven: in dit bijzondere boek wordt de wereld verkend vanuit het perspectief van een autistische tiener, die bezig is met huiswerk, examens en vriendschappen naast zijn leven als natuurbeschermer en milieuactivist. Vol ontzag en verwondering beschrijft Dara de bijzondere ontmoetingen in zijn tuin en in het wild, ontmoetingen met merels, zwanen, rode wouwen, kiekendieven, kikkers, paardenbloemen, leeuweriken, vleermuizen, pinksterbloemen, sneeuwhazen en allerlei andere soorten. Met eenzelfde kracht en warmte schildert hij een liefdevol en ontroerend portret van zijn familie: een hecht gezin dat zijn eigen weg zoekt in de wereld. Een uniek boek van een zeer jong talent, dat nog lang zal blijven nazingen in het hoofd van elke lezer.

Bekijk hier het boek 'Dagboek van een natuurjongen'

Soortenschat van Geert-Jan Roebers

'Soortenschat: Kindercanon van de natuur in de Lage Landen' is een non-fictieboek met een schat aan informatie en illustraties van de flora en fauna in Nederland en België. De natuur heeft zo veel te bieden, maar soms is het lastig om dieren en planten te herkennen. Als je de natuur in gaat, is het alsof je een vreemde taal hoort waarvan je geen enkel woord begrijpt. Maar niet meer na het lezen van 'Soortenschat'!
In deze 'canon van de natuur' leert Geert-Jan Roebers kinderen aanstekelijk en to the point hoe ze de meest in het wild voorkomende planten en dieren van Nederland en België kunnen herkennen. Stap voor stap, met grappige natuurweetjes, tips en trucs, zodat ze ze nooit meer vergeten

Bekijk hier het boek 'Soortenschat'

Koos zoekt een huis van Liselot Jansen

Op een ochtend krijgen Koos en zijn vrienden de schrik van hun leven: grote gele monsters hakken alle bomen om! Gelukkig weet Koos te ontsnappen, maar zijn geliefde huisje met al zijn spulletjes is weg. Wat nu? Koos gaat vol moed op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Help jij hem een nieuw huis te vinden? Kids en hun (groot)ouders ontdekken met Koos waarom en hoe we voor onze aarde moeten zorgen. Milieuthema's worden klein en toegankelijk gemaakt en hierdoor zie je dat je zelf meer kunt doen dan je denkt om de aarde groen door te geven aan volgende generaties.

Bekijk hier het boek 'Koos zoekt een huis'

Alles leeft van Christian Borstlap

Een kunstwerkje van een prentenboek dat het leven viert.

Leven. Wat is dat precies? Dit boek geeft natuurlijk helemaal geen antwoord op die vraag. Wel is het een grappige introductie van dit wonderlijke fenomeen. Al het harige, gladde, gevederde leven in dit boek kruipt, eet, gromt en vliegt erop los. Je hebt groot leven, klein leven en onzichtbaar leven. En je hebt zelfs leven dat 500 jaar oud kan worden! Alles leeft laat zien dat alles met elkaar verbonden is, want één ding is zeker: leven doen we samen!

Bekijk hier het boek 'Alles leeft'

Shinrin-Yoku van Qing Li

Dr. Qing Li, internationaal dé expert op het gebied van bosgeneeskunde, toont aan dat je door tijd door te brengen tussen bomen en planten (en dat kan ook al door meer kamerplanten in huis te nemen of essentiële oliën te verstuiven) je bloeddruk kunt verlagen, stress kunt verlichten, meer energie kunt krijgen en je immuunsysteem kunt versterken. In dit boek laat hij zien hoe je optimaal van deze natuurtherapie kunt profiteren, met anekdotes over de enorme kracht van bomen en praktische aanwijzingen om shinrin-yoku zelf te proberen.en met baarden, maar een middel dat ieder gesprek kan veranderen in het leukste gesprek ooit.

Bekijk hier het boek 'Shinrin-Yoku'

Erfgenamen van de aarde van Chris D. Thomas

De mens brengt de natuur onherstelbare schade toe. Toch? Chris D. Thomas, de vermaarde ecoloog en milieudeskundige, meent dat dit niet het hele verhaal is en laat zien dat de natuur terugvecht. Onze aanwezigheid vergroot juist de biologische diversiteit in heel wat delen van de wereld en versnelt het ontstaan van nieuwe soorten. Als het leven kan herstellen van de asteroïde-inslag die de dinosauriërs uitroeide, waarom zou het dan niet bestand zijn tegen de effecten van de consumerende en producerende mens?
Met het oog van een bioloog en de brede blik van een ecoloog laat Chris Thomas ons de relatie mens-natuur opnieuw bezien. En hij herinnert ons eraan dat het verhaal van het leven vooral een verhaal over verandering is.

Bekijk hier het boek 'Erfgenamen van de aarde'

Wildplukken van Leoniek Bontje

Leer de meest voorkomende eetbare wilde planten te herkennen en te gebruiken met Wildplukken in de hand. De Buitenkeuken neemt je in dit boek mee op plukdagen door het hele jaar. Met de oogst van een plukdag bereid je de heerlijkste gerechten.


Beschrijvingen van meer dan 60 planten om te plukken, de medicinale werking per plant, tips en veel recepten.Met recepten van wildplukker Leoniek Bontje en voedingscoach Yvet Noordermeer.

Bekijk hier het boek 'Wildplukken'

Welke van deze boeken ga jij tijdens de Maand van de Natuur lezen?