Onze zomerleestips - deel twee
Na het succes van onze zomerleestips deel één, wilden nog meer collega's graag een tip delen. Daarom hebben we ook een deel twee gemaakt. Vol mooie zomerboeken, die je uiteraard ook op een minder zonnige dag kunt lezen.
De Spaanse dochter van Lorena Hughes
Getipt door Colette, onze coördinator van het Taalhuis.
Opgroeiend in Spanje wist Puri dat ze haar passie voor chocolade van haar vader had geërfd. Na zijn dood ontdekt ze dat hij haar ook iets anders heeft nagelaten – een cacaoplantage in Vinces, Ecuador. Hoopvol over een nieuwe start na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, maken Puri en haar man Cristobal de oversteek naar Ecuador. Maar het wordt snel duidelijk dat iemand niet blij is met haar aanspraak op de plantage.
"Een prachtig boek met veel plotwendingen. Het is een soort Cluedo: net als je denkt te weten wie de moordenaar is, word je toch weer op een ander spoor gezet. De tijdsgeest waarin vrouwen zich ondanks hun talenten aan strikte regels moesten houden, zorgt voor extra spanning. Zal Puri ontdekt worden? De gedetailleerde omschrijvingen van onder andere de cacaoplantage zorgen voor een nog intensere beleving van Puri's zoektocht. Ik kon de chocolade bijna ruiken. Ik heb een aantal jaar in Ecuador gewoond, dus ken het land goed. Maar de omgeving van Vinces nog niet. Het staat door dit boek bovenaan mijn lijstje voor mijn volgende bezoek."
Bekijk hier het boek 'De Spaanse Dochter'
Toen de wereld brak van John Boyne
Getipt door Inge, onze medewerker publieke dienstverlening.
De nieuwe, grote roman van John Boyne: het vervolg op de bestseller De jongen in de gestreepte pyjama volgt Bruno's zus Gretel, en verkent via haar op meeslepende en ontroerende wijze de nasleep van de oorlog en de effecten van een levenslang schuldgevoel.
''Ik heb dit boek tijdens mijn vakantie gelezen en ik vond het zo ontzettend indrukwekkend, boeiend, spannend, maar ook verdrietig. Een prachtig boek dat je gelezen moet hebben als je de 'De jongen met de gestreepte pyjama' ook zo goed vond.''
Bekijk hier het boek 'Toen de wereld brak'
Het verlangen van de prins van Marco Kunst
Getipt door Roos, onze communicatiemedewerker.
Nadat zijn ouders in een storm zijn verdronken, belandt Lode in een streng weeshuis. Alleen oma Walyu is aardig en vertelt mooie verhalen. Lode weet te ontsnappen naar een schip, dat is getroffen door de vloek van een geheimzinnige prins. Waar herkent Lode de prins toch van? Kan hij misschien de vloek doorbreken?
''In 'Het verlangen van de prins' ruik je bijna de zee door de sprookjesachtige stijl. Het boek zit vol prachtige illustraties van Marieke Nelissen. Haar illustraties zijn net zo gedetailleerd en beeldend als het verhaal. Een heerlijk boek om samen te lezen met kinderen!''
Bekijk hier het boek 'Het verlangen van de prins'
Ik ben een eiland van Tamsin Calidas
Getipt door Ineke, onze manager Programmering Inwoners.
Ik ben een eiland is het persoonlijke verslag van Tamsin Calidas, die verhuist naar een klein eiland op de Schotse Hebriden. Hier wil ze een nieuw bestaan vol rust en vrijheid opbouwen. Het valt allemaal heel anders uit.
''Ik ben zelf echt een reiziger en vind het dan ook erg leuk om boeken te lezen die hierop gericht zijn. Zo lees ik graag boeken over eilanden, omdat deze vaak tot de verbeelding spreken, aangezien het een enigszins afgesloten wereld is. Ik vond dit boek prachtig geschreven en vond het aspect van alles verliezen en jezelf opnieuw uitvinden op een ruig afgelegen schots eiland heel interessant.''
Bekijk hier het boek 'Ik ben een eiland'
De tolk van Kabul van Matthieu Aikins
Getipt door Carola, onze vrijwilligerscoördinator Taalhuis & taalmaatjes.
De tolk van Kabul gaat over de Canadese journalist Matthieu Aikins, die undercover reist met een Afghaanse tolk, zijn beste vriend op vlucht naar Europa.
''Wat drijft mensen om de stap te zetten om te vluchten en de overtocht naar Europa te maken? In het boek ‘De tolk van Kabul’ reist journalist Aikins undercover met zijn beste vriend, een Afghaanse tolk, mee langs mensensmokkelaars en opvangcentra, op weg naar Europa.
Ik heb veel over dit onderwerp gelezen. Dit boek raakte me het meest. Het is een heel ingrijpend verhaal, je reist mee met de twee vrienden, beleeft wat zij beleven en komt meer te weten over grensbewaking/regels van landen, de gevaren van de overtocht, de angsten en beweegredenen om te vluchten. Maar bovenal ervaar ik het als een verhaal van hoop; er zijn altijd mensen die om anderen geven en er in moeilijke situaties voor je zijn.''
Bekijk hier het boek 'De tolk van Kabul'